Срещал съм нееднократно донейде късогледото схващане, че ламповият усилвател е еднотактен клас А без ОООВ и с трансформаторен изход, докато транзисторният усилвател е двутактен клас (А)Б с ОООВ и безтрансформаторен изход. Това може да бъде и така - но може и да не бъде. Аз самият съм имал много ядове с усилватели с ОООВ (без изобщо да зачеквам Големия Северен Звук и страшната Обратна Връзка) със стабилността им - мнозина са "свирвали" (обикновено на 70...150 кХц, а нерядко и на 2...10 МХц) в моите мощни космати лапи. Данък, който съм платил на сляпото робуване на ширпотребни учебници по електроника. А практиката показа, че ООВ не е задължителна за да свирне един усилвател. В темата - полупроводников. Трансформаторът също, между другото, се оказа чарк, за който има място под Слънцето и в полупроводниковите усилватели. В
http://nextvasko.web.data.bg/phpbb/viewtopic.php?p=557 съм споменавал вече
Немезис на Хирага, който е именно еднотактен транзисторен усилвател клас А без ОООВ и с трансформаторен изход. По тоя тертип е на Стой40 Какодния усилвател, също. Безтрансформаторен такъв е небезизвестният
Зен. Понеже трансформаторите са тема дълга, сложна, и често - невесела, предлагам да подъвчем тъдява просто усилватели без ООВ. Аз за начало смея да кажа, че, както е често тъпизъм да се пробутват абсолютни истини, така и ООВ не винаги е най-доброто решение.
С уважение,
Андро